E o plăcintă inspirată de Jamie (Oliver), inspirat de plăcinta australiană, executată în stilul lui, iar de către mine, pe a mea, în stilul meu. Fraza asta ar trebui desfășurată, ca să vedeți că are logică, dar mai importantă e, acum, plăcinta. Stilul lui e să alerge prin bucătărie, să fie zgomotos, să toace repede, să vorbească mult… Stilul meu este: ”ia, ce mai e prin frigiderul ăsta? A, niște carne rămasă de la friptura de ieri, niște untură, niște bere, niște brînză Cheddar, niște ciuperci? Hai să facem o plăcintă!”. Hehe, nu chiar așa, nu aveam nici brînză Cheddar, nici ciuperci, dar le-am luat ca să reciclez carnea, o bucată destul de mare care nu s-a mîncat toată la masa din ziua anterioară, iar a doua zi nici atît nu s-ar fi mîncat, că nu mai avea nici sos, nici garnitură. Știam că Jamie are niște rețete de reciclare a resturilor de carne, am căutat, am găsit rețeta de plăcintă australiană (aussie meat pie, pe limba lui), nu era cu resturi, dar nici nu trebuia să fie ca să-mi placă mie s-o fac, așa că iat-o și așa cum am făcut-o eu.
O scurtă descriere: o umplutură cu carne, ceapă, morcov, ciuperci se bagă între 2 foi de aluat, se coace, se mănîncă. Aluatul ăsta se face rapid și simplu, are un gust minunat, este și moale, dar și crocant, a fost o revelație pentru mine.
Ingrediente
Pentru aluat:
- 600 g făină;
- 150 g untură (sau unt);
- 150 g de brînză Cheddar;
- sare – o linguriță;
- 250 ml apă rece;
Pentru umplutură:
- carne – aproximativ 500 g. După cum am declarat și se poate și vedea, eu am folosit pentru această rețetă carne deja preparată la cuptor, dar bine-nțeles că poate fi folosită carne crudă. Modalitatea de preparare e aproximativ aceeași, cu mențiunea că se pune mai înainte la fript/prăjit într-o tigaie separată, amestecîndu-se apoi cu toate celelelate ingrediente.
- 3 morcovi;
- o ceapă mare;
- 2 căței de usturoi;
- 6-7 ciuperci medii;
- 50 grame unt + 2 linguri ulei de măsline;
- O sticlă de 330 ml de bere neagră, rubinie (granat) sau blondă, după gust. Poate și lipsi, adică se poate folosi apă, dar parcă e mai bine să fie bere;
- 2 linguri pastă de tomate;
- O lingură de făină;
- Condimente: cimbru, piper negru, boia dulce, chili măcinat;
- Diverse adaosuri opționale: sos de rodie, oțet balsamic;
- Un ou pentru uns.
Untura am păstrat-o în frigider, într-un castron, încă din perioada sărbătorilor, de cînd făcusem carnea coaptă în propria untură. A fost o ocazie foarte bună s-o folosesc la acest aluat.
Fabricarea aluatului:
În cele 600 grame de făină se adaugă o linguriță de sare, untura puțin împrăștiată în masa făinii, adică să nu fie toată pusă în același loc. Brînza Cheddar se taie cuburi și se fărîmițează și ea cu degetele, împreună cu untura și făina. Se adaugă apa rece. Deși în rețeta video a lui Jamie se specifică să nu se insiste deosebit de mult, eu am văzut-o în întregime abia după ce am terminat de făcut aluatul. Așa că am mărunțit extrem de bine totul, am frecat și brînza și untura cu făina pînă s-au încorporat total. Cu toate astea, aluatul a ieșit excelent, cu o textură afînată, dar și crocantă, am fost foarte încîntată. În timpul coacerii, parfumul specific de aluat de foietaj copt a umplut bucătăria, accentuat și cu aroma de brînză coaptă… dar să nu anticipez. Pentru aceeași rețetă de aluat se poate folosi numai unt (300 grame), sau combinat unt cu brînză de genul celei Cheddar.
Aluatul astfel pregătit se acoperă cu o folie alimentară și se lasă în frigider pînă la prepararea umpluturii de carne.
Prepararea umpluturii de carne.
Ceapa se taie julien, cățeii de usturoi și ciupercile se toacă feliuțe subțiri. Morcovii se taie rondele de 5 mm grosime.
Într-o tigaie încăpătoare se pune la topit puțin unt amestecat cu ulei de măsline. 2 cătei de usturoi tocați mărunt se pun în tigaie să aromatizeze puțin untul, apoi se adaugă morcovul tăiat rondele și ceapa tăiată julien și se țin pînă cînd se caramelizează ușor. Se adaugă puțin cimbru și piper.
Se stinge cu bere, se adaugă ciupercile, carnea făcută fîșii (am tăiat felii și le-am mărunțit cu mîna) și pasta de tomate. Se lasă aproximativ 5 minute să se împrietenească unele cu altele, să ”absoarbă” berea, ciupercile să-și lase zeama.
Se toarnă apă cît să fie acoperit bine totul și se adaugă o lingură de făină. Se amestecă bine, se potrivește de sare, piper, se poate îmbogăți gustul cu puțin sos de rodie acrișor și/sau oțet balsamic, și se lasă pe foc acoperit cu un capac timp de jumătate de oră sau pînă cînd scade și se leagă ca o mîncare, dar nu foarte solidă.
Asamblarea și coacerea plăcintei
Se scoate aluatul de la frigider și se împarte în două. Pe masa presărată cu făină se întind 2 foi aproximativ egale, cu grosimea de 4-5 mm. Cu una dintre ele se acoperă fundul tăvii / tăvițelor / formelor în care se va coace plăcinta și se împarte în mod egal umplutura în fiecare. Mie mi-au ieșit 2 plăcinte medii și una mai mare, dar după părerea mea s-ar face foarte bine 7-8 porții individuale mai mici, dacă aveți niște forme potrivite. Marginile se lasă libere și se ung cu un ou bătut.
Se întinde și cealaltă foaie, se acoperă plăcintele, se taie marginile și se presează cu dinții unei furculițe ca să se lipească între ele. Se ung cu ou și se găuresc cu vîrful unui cuțit ca să aibă pe unde respira umplutura.
Se pun la copt în cuptorul încălzit la 180 de grade Celsius, timp de 45 de minute, pînă la o oră, după cît de rumen este aluatul de deasupra. Mirosul de unt și brînză Cheddar o să vă facă să vă uitați foarte des în cuptor, să vedeți cam care mai e starea plăcintelor. Puteți vedea acest peisaj și-o să vă umpleți de mîndrie.
Cînd vă plac cum arată, se scot din cuptor. Arată bine, miros bine.
Mai facem o poză și mai în detaliu.
O desprindem puțin pe margini cu vîrful unui cuțit (iese foarte repede, aluatul nu se lipește de tăvița emailată), o tăiem în porții potrivite dacă e mai mare, și o punem pe farfurie. Miroase divin, gustul este bogat și complex, o plăcintă foarte sățioasă și savuroasă. Feciorul meu a avut ideea să-i pună o linguriță de dulceață de ardei iute alături, am făcut și eu la fel și l-am lăudat: merg excelent împreună!
Din resturile de aluat care mi-au rămas de la decuparea foilor am decupat niște fîșii, le-am uns cu ou și am presărat cașcaval ras. Le-am băgat la cuptor pentru cîteva minute și au ieșit niște sărățele excelente.
Oh, da, o reteta pe gustul meu in intregime! felicitari!
Mulțumesc!