După o tură de conopidă cu aripioare de pui făcută săptămîna trecută, am luat din nou conopidă doar așa, că mi-a plăcut cum arăta. Am luat și carne de porc tocată, doar așa, că tot treceam prin piață pe lîngă o măcelărie. Am ajuns acasă și nu știam ce să fac și cum să le armonizez, doar așa, să iasă o mîncare. Mi-a trecut prin cap ceva soufflé, dar… doar așa… mi-a trecut repede, că n-am făcut niciodată, apoi m-am gîndit ce-ar fi…?! ce-ar fi să fac o musaca? Doar așa, cu conopidă și carne. Și așa am făcut!
Ingrediente:
- 2 conopide potrivite;
- 1 kg carne de porc tocată;
- o ceapă;
- o legătură de mărar;
- o lingură de bulion de roșii;
- o linguriță de pastă de ardei;
- sirop de rodie, sos de soia, oțet balsamic – cîte o ”stropitură” – opționale;
- 3 ouă;
- ulei pentru rumenit conopida;
- un pahar cu apă;
- un cub de unt pentru uns tava;
- piper, sare, mărar;
Mod de preparare:
Conopida se desprinde buchețele de pe cotor, se spală foarte bine și se lasă la scurs.
Într-o tigaie cu ulei se pun la rumenit, pe rînd, buchețelele de conopidă. Nu trebuie să se înmoaie, doar să prindă puțină culoare.
Carnea tocată se pune la înnăbușit într-o tigaie cu fundul gros pînă se topește grăsimea din carne, carnea se albește, apoi se rumenește puțin pe fundul tigăii sau pe margini. Se adaugă ceapa tocată cubulețe mici și se lasă pe foc pînă începe din nou să se rumenească totul. Am pus și cîte o stropitură de sirop de rodie, oțet balsamic și sos de soia, că le am mereu la îndemînă.
Se sărează, se piperează, se adaugă mărarul verde tocat. Se amestecă cu ouăle, bulionul de roșii și pasta de ardei, apoi se lungește puțin compoziția cu un pahar de apă, ca să aibă suficient lichid.
O tavă emailată sau de inox se unge cu unt și se pun jumătate din buchețelele de conopidă. Se sărează, se pune compoziția de carne de la un cap la altul, apoi acoperim din nou cu restul de conopidă, preferabil cu onduleurile în sus, să se vadă frumos după coacere.
Înainte de băgat la copt în cuptor arăta așa. Tava aceasta a mea are și capac, așa că l-am pus la început, vreo oră, apoi la final l-am scos și am mai lăsat vreo 15 minute. Dacă nu aveți capac, puteți acoperi cu hîrtie de copt sau folie de aluminiu. Cred că fără capac s-ar rumeni prea repede conopida de deasupra, iar cu capac se fierbe în aburi. Asta e explicația mea, după care m-am condus eu, voi puteți să încercați și altfel.
Așa arăta gata.
Delicioasă! Am pus un moț de smîntînă și am mîncat-o cu o ciușcă alături. Aș asemăna-o mai mult cu varza a la Cluj decît cu musacaua.