Bucatareala, Fripturi, Rețete

Friptură pentru garnitură

De obicei procedez invers, pornesc de la un model de friptură și caut o garnitură potrivită pentru ea. Cum eu deja am găsit zilele trecute o garnitură foarte prietenoasă, m-am gîndit cam ce friptură aș mai putea face ca să se potrivească cu ea. Și mi-am zis că niște copănele de pui marinate într-un amestec de iaurt, ghimbir, zeamă de lămîie, usturoi și puțin ulei de măsline ar fi numai bune.

Am pus copănelele într-un castron, am aruncat o lingură mare de iaurt peste ele, am ras 2 degete de ghimbir proaspăt, o căpățînă de usturoi zdrobit, zeama de la jumătate de lamîie și niște ulei de măsline.

Pulpe cu iaurt si ghimbir

Le-am uns bine-bine pe toate părțile și le-am lăsat în frigider vreo 3 ore, că doar atîta timp am avut, dar pot sta foarte bine și peste noapte ca să se pătrundă și mai bine mirosurile. Modelul ăsta de marinare l-am folosit anul trecut pentru friptura de miel de Paște, îl voi repeta cu siguranță și anul acesta, pentru că are niște calități deosebite.

Pulpe amestecate cu sos

Am pus pulpele într-o tavă și le-am dat la cuptor pentru vreo… 2 ore, cred.

Pulpe in tava

La final arătau așa:

Pulpe gata

Și în farfurie, cu garnitura deja cunoscută de dovlecei comozi. Toate ingredientele au și rolul de a da aromă cărnii de pui, dar ce rămîne în tavă după coacere se poate folosi și ca un excelent sos.

Pulpe in farfurie

În funcție de tipul cărnii folosite, în compoziția marinatei cu iaurt se pot adăuga și amestecuri de condimente proaspăt măcinate (piper, dafin, chimen etc), verdețuri (tarhon), oțet balsamic, sos de soia, sos Worchestershire sau orice altceva găsiți (comestibil) prin borcanele sau sticlele din bucătărie.

Tagged , ,

2 thoughts on “Friptură pentru garnitură

  1. Eu am pus un iaurt obisnuit pentru ca asta aveam in frigider, daca faci pentru miel, foloseste kefir, e si mai recomandat 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *