Comozi, pentru că mai mult m-am gîndit ce și cum să fac ca o garnitură, decît am făcut efectiv. E bine, că gînditul nu presupune mari eforturi. Nu întotdeauna, nu în cazul tuturor…
Dovleceii aștia sînt o variantă mai ”ușoară” a dovleceilor prăjiți în ulei care se mănîncă cu mujdei. O fac și pe aceea, dar fără ”dat prin făină”, ci doar rumeniți puțin în ulei și cu un sos de iaurt și usturoi pe deasupra.
Azi am luat 4 dovlecei din piață (1 kg), i-am curățat de coajă, i-am tăiat rondele și i-am pus într-o tavă cu puțin ulei pe dedesubtul și pe deasupra lor, un praf de sare și i-am dat la cuptor aproximativ 25 de minute, timp în care i-am mai întors o dată de pe partea inițială pe partea cealaltă.
Puteam să nu-i întorc, au ieșit al dente.
Am tocat o legătură de usturoi verde cu vreo 5 fire de mărar și 3 frunze de leurdă și am turnat peste ele zeama de la o jumătate de lamîie.
Am împrăștiat verdețurile astea peste dovleceii din tavă, după ce i-am scos de la cuptor.
Și asta e tot.
Pot fi puși în farfurie și mîncați.
Se combină zeama lăsată de dovlecei cu uleiul în care s-au copt și cu zeama de lămîie și verdețuri și iese ceva foarte parfumat și gustos.
Foarte misto idee. eu mai nou fac si oua prajite si bacon la cuptor :))
Ce buni si sănătoși sunt. O să ii incerc. Eu faceam varianta cu puțină smântână pt gătit turnată peste ei. Dar a ta pare o variantă mai primăvăratică.
Cristina, si in ce pui ouale ca sa nu se imprastie prea tare? Ai tigaie speciala?
Si eu incerc cit pot sa elimin prajitul pe aragaz, ca sare uleiul ala in toate partile, miroase si bucataria, si eu…
I-am facut. Stiam ca o sa iasa buni, dar au iesit mai buni decat ma asteptam.
Bravo, Carmen pentru reteta asta, se vede cine are simt palatin dezvoltat si cei care copiaza retete. M-a surprins placut gustul lasat de lamaie, leurda si usturoi verde.
Reteta intra in lista mea de garnituri sanatoase pe care le voi prepara des 🙂
Mi-a scapat o virgula intre “bravo” si “Carmen”. Imi cer scuze cititorilor 😀
Ma bucur mult, Alina, ca i-ai facut si ca ti-au placut. Sper ca si celorlalti 🙂
nu am mai citit comentariile pe aici si nu ti-am raspuns…pun ouale si baconul in forma de sticla termoresistenta ;-)..si daca le lasi suficient baconul se face chiar crocant…
cu ouale tre sa ai grija ca se intareste galbenusul daca nu le scoti la fix… chestie de experienta, prima oara poate se va intari, pe urma te prinzi de raportul albus lichid/galbenus intarit… pe mine ma enerveaza prajitul pe aragaz din mai multe motiv 1- miroase in toata casa, imi miros si rufele puse la uscat a bacon (nu am bucatarie, e in mijlocu casei), 2- ulei imprastiat peste tot si cine spala??? 3-copii care zburda pe acolo (neavand bucatarie cu usa pe care sa o inchid ei sint calare tot timpul…etc
Aha, poate incerc si eu cu ouale 😉