Așa cum deja știți, cei care îmi citiți blogul, anul trecut viața mea s-a îmbogățit prin cunoașterea unor oameni noi care mi-au adus o nouă perspectivă asupra a ceea ce înseamnă bucătărie. O perspectivă în care încăperea în care gătești, bucătăria, poate fi înlocuită de un cadru natural, în care aragazul să fie în cel mai bun caz o plită de fier sau o tigaie de tablă, dar cel mai probabil niște pietre adunate din locul unde te-ai oprit, unde ai făcut focul și ai început să improvizezi, cu mijloacele de acolo, un nou fel de a găti. După 5 experiențe de gătit în natură, puteți să mă credeți că orice e posibil: de la a fabrica un mic cuptor prin acoperirea cu tăciuni încinși a preparatului, ca să se coacă pe toate părțile, pînă la inovarea felului în care tranșezi o carne pe care niciodată nu ți-ai fi putut închipui că o s-o tai așa, sau, dimpotrivă, că o vei pune întreagă la gătit. Că un desert cu fructe poate fi făcut pe un grătar, că peștele nu are nevoie de tigaie antiaderentă ca să poată fi fript, toate astea le poți descoperi atunci cînd lași tot ceea ce știai despre bucătăria modernă undeva în spate și te lași condus de cel care umblă cu o masă cocoțată cu picioarele-n sus pe mașină, pentru a descoperi bucătării așa cum le știm de la bunici, și bucătari care, cu aceleași mijloace rudimentare, gătesc și scot din uitare mîncăruri simple din zonele de pe unde locuiesc sau ceva ce lor le trezește amintirea. Aici intervine personajul principal, Răzvan Voiculescu. El, fotograful. Fotograful care deja a scris prin fotografii două capitole din Bucătăria Hoinară, în cel de-al doilea volum avînd bucuria să mă găsesc și eu, colajele de mai jos fiind extrase din acest album.
Experiența mea de gătit pe dealurile de la Mănăstirea Casian.
Și o minunată experiență pe un deal de deasupra cetății Enisala, vizibilă undeva în fundalul fotografiei.
Despre experiența mea cu ”Bucătăria Hoinară” ca experiență de viață am scris aici, acum vă voi invita la un concurs care are ca premiu un album complet ”Bucătăria Hoinară se întoarce”, adică volumul II, apărut anul trecut și lansat în 2 decembrie.
Bucătăria Hoinară își propune o continuare, iar pentru asta este necesar sprijinul tuturor iubitorilor tradițiilor culinare românești. E nevoie de descoperirea acelor bucătării care încă se mai găsesc prin satele românești, dar devin din ce în ce mai puține sau mai greu accesibile. Răzvan Voiculescu, autorul albumelor, caută cu îndîrjire fiecare dintre aceste locuri neatinse de modernism, unde se gătește la foc, la vatră, în sobe de pămînt, unde nu a pătruns faianța, gresia, aparatele moderne. De aceea subiectul acestui concurs este chiar găsirea acestor locuri, furnizarea de către participanți a informațiilor prețioase care, altfel, se obțin cu mare greutate. Gîndiți-vă că ar trebui să se deplaseze în orice loc din țară unde află că există o astfel de bucătărie și că trebuie să se prezinte oamenilor care o dețin, ba chiar să le mai și propună să gătească ceva iar el să fotografieze. Trecînd peste toate piedicile pe care le-a presupus acest fel de a lucra, a reușit ca în cele două volume ale ”Bucătăriei Hoinare” să adune o bogăție de astfel de momente din bucătării rămase parcă neatinse de timp, cu oameni simpli gătind lucruri simple, un adevărat tezaur pentru generațiile viitoare care vor răsfoi albumul, descoperind astfel cine sînt și de unde vin.
Cîteva dintre aceste bucătării, cuprinse și în album, alături de cei care le-au păstrat așa. Oameni reali, cu sclipiri sincere de bucurie în ochi, fără cosmetizări, așa cum încă îi putem întîlni în zonele rurale de pe la noi.
Feluri de mîncare inedite, gătite cu grijă pentru fiecare detaliu, o găină de nuntă împănată.
Preparate locale, necunoscute în restul țării, aici un proțap de crap făcut în duhoucă.
Doar o friptură la godin, dar personajul! Cîte povești ne pot spune chiar și numai privirea lui și ridurile de pe frunte.
Mămăligă în pături, aici e pregătirea. Acest episod este conținut și în filmul de scurt metraj realizat pe baza albumului, iar derularea imaginilor surprinse de operator te fac să salivezi, să simți miros de cîrnați și mămăligă caldă.
Trecînd prin filele albumului aflați nume inedite pentru ingrediente sau preparate, ciorba de ”raci” în Oltenia e de fapt ciorba din acești ardei roșii uscați.
Albumul ”Bucătăria Hoinară se întoarce” conține 380 de pagini de fotografii împreună cu harta locurilor unde s-a gătit.
Două dintre aceste albume pot fi ale celor care îl vor conduce pe Răzvan Voiculescu într-o astfel de bucătărie.
Nu se va cîștiga ușor premiul, e necesară implicarea în acest proces de căutare a bucătăriilor care pot să găzduiască una sau mai multe ședințe foto care se vor finaliza cu publicarea în următorul album, programat a apărea peste aproximativ 2 ani. Se vor parcurge iar mii de kilometri, dar important e ca această muncă să fie cît mai eficientă, de aceea tu trebuie să descoperi bucătăria aceea cu sobă de pămînt sau alt fel de sobă tradițională, să ne trimiți fotografii cu bucătăria și detalii din bucătărie, cum ar fi pereții din jurul plitei, mese, ferestre. După cum vedeți în fotografiile de mai sus, în acestea nu există niciun obiect casnic modern. Apoi trebuie să vorbiți cu cei care dețin aceste bucătării să fie dispuși să primească acei oaspeți care cîteodată pot părea intruzivi cu aparatele lor de fotografiat, cu echipamente multe, cu indicații clare și ferme pentru desfășurarea cu succes a unei astfel de lucrări. Poate să fie mama ta, bunica, o vecină, o mătușă, o cunoștință de-a unei cunoștințe, oricine vrea să pună umărul la un astfel de demers de scoatere de sub praful timpului a acestor comori.
Recapitulînd: echipa ”Bucătăria Hoinară” oferă 2 albume din ”Bucătăria Hoinară se întoarce” pentru acele informații care vor conduce la finalizarea cu succes a ședințelor de fotografie în acest gen de bucătării. Concursul se va desfășura pe pagina de Facebook a blogului meu Garda Culinară, și va consta, inițial, în postarea unei fotografii cu bucătăria propusă, pe care poate o aveți deja printre fotografiile din telefon.
Participanții ale căror fotografii vor fi selectate vor fi contactați personal și se vor stabili detalii în legătură cu celelalte condiții necesar a fi îndeplinite pînă la finalizarea acestui proiect. Va fi necesar să dați un like la pagina de Facebook a blogului Garda Culinară, precum și la pagina proiectului Bucătăria Hoinară – photography by razvan a. voiculescu pentru a urmări noutățile și a ne oferi posibilitatea transmiterii mesajelor private pentru solicitările ulterioare.
Înscrierea bucătăriei prin postarea de fotografii la subiectul concursului se va desfășura în intervalul 1 – 16 februarie 2020. După derularea următorilor pași pe care i-am descris mai sus, se vor comunica rezultatele concursului pe data de 29 februarie 2020.
Vă invit să participați, nu doar pentru minunatele premii care constau în aceste albume de fotografie, ci și pentru gestul de a fi părtaș la crearea următorului album ”Bucătăria Hoinară”.
Succes!