Bucatareala, Internaționale, Mincaruri gatite, Rețete

Berbecuț cu piersici și nuci

Mulțumesc din nou deținătorului paginii de facebook Anti-Restaurant pentru că m-a inspirat în executarea acestui minunat preparat. Chiar în ziua de Ramazan Bayram a publicat niște poze cu un preparat foarte apetisant, acest berbecuț cu piersici și nuci, după cum menționa în postare, asta fiind o rețetă veche-veche, prezentă într-o carte de bucate arabească tocmai din secolul X, vă dați seama?

Mi-a rămas gîndul la el, așa că azi am pornit la executare, după ce m-am uitat din nou la poze, care arătau cumva pașii, dar fără prea multe explicații. Am sărit peste unele ingrediente și pași, și am făcut totul așa cum mi s-a părut mie că mi-ar plăcea. Acum scriu aici ca să nu uit ce și cum am făcut, pentru că e prea deosebită rețeta ca să îmi permit s-o uit. Poate mai inspiră și pe alții să o facă, e chiar ușoră în felul în care am făcut-o eu, gustoasă și spectaculoasă.

Mai întîi o fotografie cu produsul final:

berbecut cu piersici si nuci final

Și acum rețeta.
Ingrediente
– ce și cam cît am pus eu pentru 3 persoane:
Carne de berbecuț – pulpă dezosată și degresată cît se poate de mult – 800 grame;
Multe mirodenii proaspăt mojarate: piper, cuișoare, scorțișoară, coriandru boabe, ienibahar;
Boia dulce;
Ceapă uscată – 2 bucăti mari tocate cubulețe;
5 căței de usturoi tocați foarte mărunt;
Piersici foarte bine coapte, decojite și pasate – vreo 4-5 bucăți;
Miez de nucă tocat mărunt cu cuțitul – cam… o ceșcuță de cafea mai mare.

Pentru pus pe deasupra:
Piersici întregi, vreo 4-5 bucăți, tăiate pe din două, fără sîmbure;
Nuci pentru pus în piersici;
O lingură de miere de albine cu care se ung piersicile înainte de a le umple cu nuci.

Toate ingredientele pot fi aproximate, nu am măsurat sau cîntărit nimic.

Carnea am tăiat-o bucăți, să intre cam două bucăți la o porție, sau o bucată dacă cineva vrea porție mai mică. Am uns-o pe toate părțile cu amestecul de condimente mojarate și cu boiaua dulce și am lăsat puțin așa cît am pregătit restul, adică am tocat ceapa și usturoiul și am curățat piersicile. Am pus carnea, ceapa tocată, usturoiul, piersicile pasate, foarte puțină sare și ceșcuța de nuci într-o cratiță de pămînt emailată și am amestecat totul cu mîna foarte-foarte bine.

Poze din timpul pregătirii:

Berbecut1

Și cu nucile.

berbecut in oala

Am nivelat totul astfel încît carnea să fie acoperită de ceapă și am dat la cuptor, în prima fază cu un capac.

După vreo oră am scos capacul și am lăsat să scadă zeama din cratiță rezultată de la ceapă și piersici.

berbecut cuptor

Am uns jumătățile de piersici cu miere de albine.

piersici

Am pus piersicile deasupra berbecuțului din cratiță, le-am umplut cu nuci tocate și am dat din nou la cuptor pînă s-au înmuiat piersicile și s-au prăjit frumos nucile.

berbecut cu piersici cuptor

În ultimele 5 minute am pornit și grill-ul de la cuptor. Așa arăta la final, înainte de a fi pus în farfurii.

berbecut cu piersici si nuci final

Și așa arăta în farfurie, o bucată de berbecuț, sosul în care a fost făcut și cîte două jumătăți de piersică ca garnitură.

berbecut farfurie

Excelent preparat, ”mîncare de sultani”, după cum l-am numit, a fost savurat pînă la ultima bucățică.

Tagged , , ,

1 thought on “Berbecuț cu piersici și nuci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *