Se vede din titlu cît de complicat e să definești ce e asta: o rețetă turcească de ficat prăjit, care se numește ”ficat albanez”.
Am făcut-o azi și mi-a plăcut, NE-A plăcut, mai exact, deși ficatul de animale mari cum ar fi vaca, porcul, nu face parte dintre preferatele familiei mele, asta fiind, deci, o mică victorie de-a mea că i-am făcut să-l mănînce cu multă plăcere, deși le-am zis de la început ce e. Așa că vreau să scriu aici rețeta, ca să îmi aduc aminte și s-o mai fac, și cum s-o fac.
Am făcut cu ficat de vită. Care se taie cubulețe.
Se face un amestec de făină cu sare și condimente, eu am pus piper negru, boia dulce și boia iute.
Se tăvălesc bucățile de ficat prin amestecul de făină cu condimente.
Se scutură de excesul de făină, dar se verifică să fie pudrate pe toate părțile, și se pun la prăjit într-o tigaie, în mult ulei încins. (fotografie urîtă-urîtă, făcută cu telefonul în aburi…)
Se lasă la prăjit, întorcîndu-le de pe o parte pe alta ca să se rumenească bine pe toate părțile.
Între timp se prăjesc într-o altă tigaie niște cartofi tăiați cubulețe.
Cînd este gata, ficatul se scoate pe un platou, se așază cartofii prăjiți în jurul cuburilor de ficat, iar pe margine se pune ceapă roșie tăiată foarte subțire și marinată în ulei de măsline, sare și oțet balsamic.
Eu chiar mi-am înfășurat lipia mea și mi-am făcut un fel de sandwich.
A fost delicios!