Nu știu să fac, și nu îmi ies niciodată cum trebuie, cartofii prăjiți și ouăle prăjite. Degeaba se dau de exemplu cînd e vorba de cineva care “nu știe să facă decît cartofi prăjiți și ouă prăjite”, adică astea ar fi cele mai simple mîncăruri, că mie nu mi se pare deloc așa.
De-aia nici nu le fac prea des, cel puțin cartofii prăjiți, pentru care trebuie să depui tot atît efort cît pentru o ciorbă, de exemplu. Ouăle mai treacă-meargă, le spargi, le pui în ulei în tigaie, le pui un capac și după un minut- două sînt gata. Dar cartofii trebuiesc curățați de coajă, tăiați felii, prăjiți, întorși, e mai complicat. Și după asta să nici nu-ți placă… e destul de decepționant.
Cîteodată tai felii subțiri și ies prea uscați și ascuțiți de te zgîrie în cerul gurii, altă dată îi tai prea groși și rămîn cruzi în interior dar se pîrjolesc pe-afară prea tare. În unele cazuri aleg greșit cartofii, ei ar fi potriviți pentru fiert iar la prăjit încep să adun bucățele din tigaie pentru că se fac terci. Dau vina pe tigaie, pe ulei, pe cartofi sau pe grabă, niciodată n-aș zice că nu știu eu cum se fac. Acum m-am gîndit să fac asta și să caut remedii. N-am citit niciodată o rețetă de cartofi prăjiți, dar acum sînt decisă să ascult sfaturi, să le pun cap la cap, să găsesc metoda ideală de a prăji cartofii și apoi să redactez eu rețeta. E un scop îndrăzneț, nu?
Cartofii de mai jos nu sînt făcuți de mine, deși arată cam la fel de rău ca ai mei, ci sînt garnitura pentru niște grătare excelente făcute la o terasă din Olimp.
Pentru inceput, ia-ti un dispozitiv de taiat cartofii. Si un ceaun, de-ala de pe vremea bunicii. Si gata. Ai rezolvat. Varianta moderna si mai putin practica e friteuza. Acum ca am spart gheata, felicitari pentru blog.
Ma apucase miezul noptii facindu-mi autocritica, ca as mai fi vrut sa spun ca am dispozitiv de taiat cartofii, am ceaun, am de toate. O sa scriu o continuare 🙂
Da, pai atunci ramane sa nimeresti cartofii care se preteaza la prajit, sa nu inghesui prea multi in ceaun si sa nu ii amesteci pana nu se auresc putin, ca altfel risti sa ii faci pilaf, aka fierti in ulei..Si din punctul ala sa stai cu ochii pe ei continuu. Sa nu ii sarezi dupa ce ii scoti pentru ca se inmoaie. Ii sareaza fiecare in farfuria proprie. Si altceva daca mai e nu imi amintesc acum. 😀
1. cartofi de soi potrivit. am sa ma uit pe sacoteii astora de aici. unii sunt de piure, altii de ciorba, altii de prajit.
2. daca ai friteuza ar fi pacat sa nu ii faci belgieni – te uiti pe net.
3. incearca si potatoes. aia cred ca ar satisface gustul tau. unora dintre oameni pur si simplu le pica prost in gust.