Am vrut doar să scriu cîteva sfaturi pe Facebook, apoi m-am gîndit că aș fi prea directivă și aș părea că mă cred atotștiutoare, deci am venit în spațiul blogului meu, unde pot să fiu cum vreau eu. Și mi-am mai propus ca acest articol să-l scriu în maxim jumătate de oră, pentru că, ajunul Crăciunului fiind, am destulă treabă.
În general pregătirile de sărbători, fie că e Crăciun, Paște, Revelion, zilele sfinților sau aniversările noastre de peste an includ prepararea multor bucate și diverse. E felul nostru de a ne strînge undeva în jurul mesei, pentru că dacă stai pe masă cu o cafea, stai pînă se termină cafeaua, dacă ai 4 feluri de mîncare, stai o după-amiază sau o noapte întreagă. Deci lungimea statului cu cineva la masă depinde și de cîtă mîncare ai și pui pe masă, logic. De aceea de sărbători se gătește mult, pentru că se dorește a se sta mult.
Multe femei din generația mea sînt sătule de statul în bucătărie de sărbători, pentru că mereu o au pe mama în memorie care se spetea muncind, iar atunci cînd trebuiau să se bucure de prezența tuturor în jurul mesei, ele zăceau în pat. Corect, nu ăsta este scopul unei sărbători, să le facem de mîncare celorlalți ca să îi hrănim, facem asta oricum în timpul anului, și e frumos, chiar dacă uneori obositor. Sărbătorile sînt pentru stat în jurul mesei, pentru vorbit, împărtășit din bucuriile perioadei care a trecut de la ultima noastră întîlnire, fie că este un an sau o zi. De aceea este foarte important în organizarea timpului dinainte de sărbători, acela în care ne propunem ”fac cozonac, friptură, sarmale”, să introducem și ”mă odihnesc, îmi fac manichiura, mă coafez, îmi calc o rochie, mă fardez”. O gazdă bună și care va crea bucurie și confort invitaților ei este cea care stă la masă cu invitații, acompaniindu-i atît la mîncat, cît și la socializare, vorbit, nu cea care stă la bucătărie, preparînd atunci ceva care îi ia timp și o face să revină la masă cu miros de prăjeală, stare de enervare că ceva nu i-a ieșit, lucru care atrage și discuții pe tema asta, povestiri despre eșec etc. Musafirii nu pot simți decît disconfort, jenă, rușine de a o ține în picioare și a chinui biata gazdă care, de altfel, muncește din greu pentru a se simți ei bine. De multe ori mesele la mamele, soacrele, bunicile noastre cam așa arătau. Ei, bine, asta e ceea ce ne deranjează, nu masa în sine, care, dacă este echilibrată, ne aduce multă bucurie, iar efortul depus pentru realizarea ei este normat. Cîte puțin făcut în fiecare zi înainte de o sărbătoare, înseamnă mai mult timp stat cu cei dragi. Oamenii vor fi recunoscători oricum, vor ști că ai muncit pentru asta înainte, dacă cumva e important pentru tine să ți se recunoască efortul, deși nu văd o valoare deosebită în acest gen de apreciere.
Așadar, pune-te pe tine în rîndul invitaților, de la un cap la altul gîndește-te că ești parte dintre invitați, ca și cum te-ai duce la restaurant sau în casa altcuiva. Dacă le faci cadouri invitaților, fă-ți și ție, nu îți rezerva cel mai prost loc la masă sau, și mai rău, niciunul, pe motiv că și așa tu ai treabă la bucătărie. Lasă-ți timp de odihnă, mai bine renunți la a face un fel de fursecuri sau o prăjitură (chiar nu știu ce e cu avalanșa asta de prăjiturele de Crăciun!!! Zeci de modele! Se mănîncă toate?!”), și stai o oră să te odihnești, îngrijește-ți mîinile, masează-ți picioarele, fă o baie cu clăbuci. Scoate cea mai frumoasă rochie și cei mai eleganți pantofi și pregătește-ți-i de petrecere. Pune preparatele la îndemînă, definitivate sau aproape definitivate, vasele în care le vei servi și ustensilele cu care o vei face. Lasă mașina de spălat vase sau chiuveta goală și locul de pe lîngă ea la fel pentru vasele murdare, nu te apuca atunci să le speli. STAI LA MASĂ CU CEILALȚI! Nu au venit să mănînce, ci să petreacă! Vorbește despre altceva, nu despre rețete. Dacă omul ți-a zis că nu mai poate, lasă-l în pace, nu-l agresa cu ”dar am făcut pentru voi!”, daaa, așa face orice mamă, dar tu vrei să faci altfel. Poate nu o să-ți iasă din prima treaba asta, dar lucrează la asta începînd de acum! De Crăciunul ăsta fii vedeta petrecerii, fii femeia odihnită și bucuroasă că are pentru cine găti, dar care să fie și admirată, iubită, respectată. Se poate! A! Și fă asta și dacă nu ai invitați, ci ești doar tu cu familia.
Nu că aș fi neapărat un model, dar trebuie să pun o poză, așa că aleg una de la un revelion unde am fost gazdă.
Sărbători fericite și multe clipe minunate petrecute lîngă cei dragi!
Sarbatori fericite, Carmen, alaturi de cei dragi!
Mulțumesc mult! Sărbători fericite!
Sarbatori fericite. Multumesc frumos pentru niste sfaturi foarte bune. Lucrez la asa ceva. Calea e grea, dar incerc.
Toate au un început 🙂 Sărbători fericite!